Co się kryje w nasionach czarnuszki?
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.), zwana również potocznie czarnym kminkiem, to jednoroczna roślina z rodziny jaskrowatych wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Osiąga wysokość ok. 50 cm i charakteryzuje się kwiatami o białym lub błękitnym zabarwieniu, które po przekwitnięciu tworzą mieszki (podobnie jak nasz mak) wypełnione drobnymi, czarnymi jak węgiel nasionkami. To właśnie one kryją w sobie tak niezwykły potencjał leczniczy. Nasiona czarnuszki zawierają w swym składzie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas linolowy, oleinowy i eikozadienowy), olejki eteryczne (ok 1%, najważniejszym związkiem czynnym jest tutaj tymochinon), saponiny, garbniki, substancje gorzkie (nigellina) i alkaloidy. Są bogatym źródłem witamin (A, E, F, z grupy B) i soli mineralnych (żelazo, wapń, potas, cynk, magnez, selen, sód).Właściwości zdrowotne czarnuszki
Zastosowanie wewnętrzne:
- Wzmacnia odporność, polecana przy osłabieniu i częstych infekcjach
- Wygasza stany zapalne w organizmie
- Wykazuje działanie antynowotworowe – między innymi dzięki składnikowi aktywnemu o nazwie tymochinon, który jest odpowiedzialny również za działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i antybakteryjne
- Ma właściwości przeciwpasożytnicze (zwalcza tasiemca, owsiki i inne pasożyty)
- Działa antybakteryjnie, antygrzybicznie i przeciwwirusowo, hamuje rozwój grzybów Candida
- Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe – reguluje poziom glukozy we krwi, działa ochronnie na trzustkę
- Łagodzi objawy alergii i astmy
- Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
- Odtruwa z toksyn i stymuluje regenerację wątroby oraz nerek
- Działa ochronnie na żołądek, poprawia trawienie, przeciwdziała powstawaniu wrzodów
- Zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi
- Działa przeciwmiażdżycowo obniżając poziom homocysteiny
- W leczeniu anemii – zwiększa poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi
- Glikozyd melantyny obecny w nasionach wykazuje działanie przeciwbólowe
- Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, polepsza samopoczucie i sprawność umysłową, działa antydepresyjnie
- Chroni przez negatywnymi skutkami promieniowania (np. w radioterapii)
- Łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych
- Reguluje krwawienie miesiączkowe, wspomaga laktację
Zastosowanie zewnętrzne:
Olej z czarnuszki to także niezawodny, naturalny kosmetyk. Można go stosować w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Przede wszystkim znany jest ze swych właściwości przeciwzapalnych i przeciwłupieżowych. Z powodzeniem wykorzystywany jest w leczeniu trądziku, łuszczycy, zmian grzybicznych, atopowego zapalenia skóry, ponadto chroni przed poparzeniem słonecznym i ułatwia gojenie się ran. Dzięki zawartości cennych kwasów tłuszczowych nawilża i regeneruje skórę, spłyca zmarszczki, zmniejsza blizny i rozjaśnia przebarwienia. Wcierany 2-3 razy dziennie w płytkę paznokci, wzmacnia je i stymuluje ich wzrost (polecany jest również w przypadku grzybicy paznokci). Olej z czarnuszki regularnie stosowany na włosy i skórę głowy odżywia cebulki włosowe, hamuje ich wypadanie, zwalcza łupież, świąd i podrażnienia. Oprócz oleju, na włosy można również zastosować płukankę ze zmielonych nasion czarnuszki.Przeciwwskazania, czyli kto powinien uważać na czarnuszkę?
- Nie zaleca się jej kobietom w ciąży (czarnuszka łagodzi skurcze mięśni gładkich, więc może mieć wpływ na skurcze macicy).
- Nie podajemy czarnuszki dzieciom poniżej 1 roku życia.
- Ze względu na obecność w swoim składzie saponiny o nazwie melantyna, przyjmowana w bardzo dużych ilościach może wykazywać działanie toksyczne. Jednak zaznaczam, że musiałyby być to bardzo duże ilości, stosowana według zaleceń jest bezpieczna i dobrze tolerowana przez organizm – jak powiedział Paracelsus, ojciec medycyny nowożytnej: „Wszystko jest trucizną, decyduje tylko dawka”.
- Stosując czarnuszkę zewnętrznie, najlepiej sprawdzić na małym fragmencie skóry, jak zareaguje na kontakt z olejem. Zazwyczaj nie uczula, wręcz przeciwnie, łagodzi choroby o podłożu alergicznym, jednak zanotowano kilka przypadków podrażnienia w kontakcie ze skórą. To samo tyczy się stosowania wewnętrznego, jeśli jesteśmy na nią uczuleni, mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe, niemniej jednak zdarza się to bardzo rzadko. Podczas stosowania leczniczych dawek czarnuszki, należy po prostu wsłuchać się w swój organizm i obserwować sygnały, jakie nam wysyła.
Czarnuszka – jak spożywać?
Nasiona czarnuszki
Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny ostry, gorzkawy smak. Aby przyswoić z nich jak najwięcej korzyści zdrowotnych, należy je przed spożyciem rozdrobnić. Najlepiej zrobić to własnoręcznie, przy pomocy młynka czy moździerza, choć widziałam też w sklepach gotowe, zmielone ziarno. Rozdrobnioną czarnuszkę przechowujemy w szczelnym pojemniku z dala od słońca, by nie zwietrzała. Można nią z powodzeniem zastąpić zwykły pieprz, dodawać do zup, sałatek, czy na kanapki. Czarnuszkę można też utrzeć z miodem, wówczas jej ostry smak jest praktycznie niewyczuwalny. Oczywiście można też spożywać całe ziarno: posypywać nim chleb, dodawać do sałatek, kiszenia kapusty czy ogórków. Dawkowanie: W celach terapeutycznych zaleca się przyjmować 1-2 łyżeczki czarnuszki dziennie.Olej z czarnuszki
Oprócz nasion bardzo cenny jest zimnotłoczony nierafinowany olej z czarnuszki, którego właściwości antybiotyczne potwierdzają liczne publikacje naukowe. W 2007 r w Indiach przeprowadzono badania nad wpływem oleju z czarnuszki na 144 szczepy bakterii, w większości odporne na antybiotyki – jak się okazało, czarnuszka skutecznie zahamowała rozwój patogenów w przypadku 97 szczepów! (Link do badań). Olej z czarnuszki charakteryzuje się brązowym zabarwieniem i intensywnym, korzennym aromatem, w smaku jest pikantny, lekko gorzkawy. Olej po otwarciu dość długo zachowuje swoją wartość, bo około 6 miesięcy, jednak należy go przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Kupując olej z czarnuszki należy zwrócić uwagę by był zimnotłoczony, bez jakichkolwiek dodatków, w butelce z ciemnego szkła. Cena takiego oleju to koszt ok. 20-30 zł za 250 ml. Dawkowanie: Dla dorosłych w celach leczniczych – 1 łyżeczka oleju z czarnuszki przed posiłkiem, 2-3 razy dziennie. Nie podajemy oleju dzieciom poniżej 1 roku życia. Starszym dzieciom podajemy zmniejszoną dawkę oleju, która wynosi od 1/4 do 1/2 łyżeczki, 2 razy dziennie. Osoby biorące leki powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.Inne receptury zdrowotne z czarnuszką:
Napar z czarnuszki na wzmocnienie odporności
- 1 łyżeczka rozdrobnionych (w młynku lub moździerzu) nasion czarnuszki
- 1 szklanka gorącego mleka lub wody
- opcjonalnie miód do smaku
Miód z czarnuszki na przeziębienie
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka zmielonych nasion czarnuszki
Miód i zmieloną czarnuszkę mieszamy ze sobą. Profilaktycznie zażywamy 1-2 łyżeczki dziennie. W przypadku przeziębienia, infekcji układu oddechowego, chorych zatok – podajemy 1 łyżkę miodu z czarnuszki co 6 godzin. Dla wzmocnienia właściwości leczniczych w przypadku przeziębienia, do miodu można dodać również posiekany drobno ząbek czosnku.
Krople do nosa na katar i zatoki (wg Dr Różańskiego)
- 1 łyżka zmielonych nasion czarnuszki
- 100 ml roztworu soli fizjologicznej o,9%
Inhalacja z czarnuszki na katar i kaszel
- 2 ml oleju z czarnuszki
- 1 litr wody
Nalewka z czarnuszki (wg Dr Różańskiego)
- 1/2 szklanki zmielonych nasion czarnuszki
- 250 ml alkoholu 40%
Tonik z czarnuszki lub płukanka do włosów
- 1 łyżka zmielonych nasion czarnuszki
- 250 ml gorącej wody
Peeling z czarnuszki na niedoskonałości
- 1 łyżka zmielonych nasion czarnuszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju
- 1 łyżeczka miodu
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5412,nigella-sativa-l-roslinny-surowiec-o-wlasciwosciach-plejotropowych.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=nigella+sativa (ponad 1700 publikacji naukowych z całego świata poświęconych czarnuszce!)
- https://www.researchgate.net/publication/36448004_Antimicrobial_activity_of_Nigella_sativa_Linn_seed_oil_against_multi-drug_resistant_bacteria_from_clinical_isolates
- http://fpn.sum.edu.pl/archiwum/publikacje/2007/publikacja2_nr2_2007.pdf
- http://gramzdrowia.pl/arzt-henry-rozanski/gower/czarnuszka-siewna-nigella-sativa-l-ranunculaceae.html