Pieczone pierogi orkiszowe z soczewicą

Uwielbiam mąkę orkiszową za jej łagodny smak i walory zdrowotne. Szczególnie polubiłam pieczywo z jej dodatkiem, a ostatnio wpadłam na pomysł, by zrobić z niej wegańskie, pieczone pierogi. Tak, tak pieczone, a nie gotowane w wodzie. Aromatyczne i chrupiące, z nadzieniem z soczewicy i pieczarek. Można je podawać na zimno, jak i na ciepło. Z wyglądu do złudzenia przypominają te z mięsem, choć w smaku myślę, że są dużo lepsze. Oczywiście jak się potem okazało w internecie, mnóstwo ludzi przede mną wpadło na ten sam genialny pomysł, by pierogi zamiast ugotować, upiec. „Wszystko już było”, jak mawiał jeden z filozofów, więc chyba muszę się z tym pogodzić 😐 . A przepis podam i tak, bo pierogi wyszły pyszne!

 

 

 

Pieczone pierogi orkiszowe z soczewicą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ok. 250g)
  • 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy)
  • pół łyżeczki soli
  • ok. pół szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy (ok 200g)
  • 200 g pieczarek (mniej więcej 10 sztuk)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki mąki owsianej (ja zmieliłam w młynku płatki owsiane)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pieprz ziołowy
  • sól

Sposób wykonania:

Najpierw przygotowujemy farsz:

  1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości przez ok 30 min.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek. Podsmażamy przez chwilę na małym ogniu i dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, a następnie jeszcze kilka minut bez przykrycia, tak by woda lekko odparowała.
  3. Ugotowaną soczewicę z podsmażoną cebulą i pieczarkami blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  4. W celu zagęszczenia farszu dodajemy mąkę owsianą i dokładnie mieszamy (ewentualnie jeszcze raz doprawiamy). Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, można dosypać więcej mąki. Powinien mieć gęstą, zbitą konsystencję.

Pierogi:

  1. W misce łączymy ze sobą mąkę i sól, a następnie dolewamy ok. pół szklanki ciepłej wody, dodajemy olej  i zagniatamy ciasto. Wszystko zależy od rodzaju użytej mąki, ale w razie gdyby ciasto było zbyt suche i zbite, dolewamy jeszcze odrobinę wody. Wyrabiamy dokładnie na stolnicy. Powinno odchodzić od rąk i być elastyczne.
  2. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy z niego kulki. Wałkujemy je na placki i nadziewamy farszem. Zlepiamy i zaginamy rogi pierożków.
  3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Możemy dodatkowo posmarować pierogi po wierzchu odrobiną oleju (albo wody). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, aż lekko się zarumienią. Z podanego przepisu wychodzi ok. 12 dużych pierogów.

Smacznego!