Sezon na pokrzywę trwa w najlepsze, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma ulubionymi przepisami na dania z wykorzystaniem tej cennej rośliny. Na pierwszy ogień idą pokrzywowe burgery (czy też kotlety jak kto woli 🙂 ), które robię ostatnio bardzo często.
Jeśli chodzi o właściwości lecznicze i odżywcze, pokrzywa pod tym względem bije na głowę inne rośliny. To zdecydowanie królowa naszych polskich łąk 🙂 . Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, w tym dużo żelaza, co jest nieocenione w walce z osłabieniem i anemią. Wspaniale odtruwa i leczy ciało. Więcej o jej właściwościach zdrowotnych możecie przeczytać tutaj:
Pokrzywa i jej wspaniałe właściwości lecznicze
Bazę burgerów stanowi ugotowana zielona soczewica – źródło łatwo przyswajalnego białka i cennych witamin. Oprócz pokrzywy, dodatkowo wzbogaciłam ich smak o inne wartościowe składniki: przede wszystkim przeciwzapalną kurkumę i czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem.
Po upieczeniu burgery są z wierzchu lekko chrupiące, zwarte w konsystencji. Smakują rewelacyjnie. Możecie z nich zrobić pyszne i zdrowe kanapki, dodając do pieczywa ulubione warzywa: sałatę, ogórka, awokado, rzodkiewkę, pomidora, cebulkę… i co tam macie w lodówce 🙂 Możecie podawać je na obiad : z ziemniakami, kaszami i dużą ilością surówki, możecie zjeść solo, np. z kiszonym ogórkiem. Pycha!
A oto przepis:
- 300 g suchej zielonej soczewicy (lub 5 szklanek ugotowanej)
- 2 spore garście młodej pokrzywy (najlepiej górne listki)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 kopiaste łyżki mąki owsianej lub gryczanej (dla osób na diecie bezglutenowej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki lubczyku (opcjonalnie)
- szczypta czarnego pieprzu
- Soczewicę moczymy 20 minut w zimnej wodzie, dokładnie płuczemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut).
- Pokrzywę myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem i drobno kroimy.
- Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy potarkowaną drobno marchewkę i pokrzywę. Dusimy 5 minut pod przykryciem. Na koniec wrzucamy posiekane ząbki czosnku i trzymamy jeszcze minutkę na ogniu.
- Do wysokiego naczynia wrzucamy soczewicę, podsmażoną pokrzywę i przyprawy. Całość miksujemy na gładko za pomocą blendera. By zagęścić masę dodajemy do niej mąki owsianej (lub gryczanej). Dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników i odstawiamy na 10 minut (dzięki temu nasza masa lepiej się zawiąże).
- Formujemy rękoma burgery i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej oliwą blaszce ( w razie gdyby konsystencja masy okazała się zbyt rzadka i kotlety się rozpadały można dodać więcej mąki)
- Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
- Zostawiamy do wystygnięcia i dopiero wyciągamy z blaszki. Z podanych składników wychodzi ok. 20 burgerów.
Pokrzywa w kotletach jest praktycznie niewyczuwalna, jedynie lekki aromat czosnku. Polecam zrobić większą ilość i zamrozić, już nie raz uratowały mnie w sytuacji kryzysowej, gdy nie miałam czasu na gotowanie.
A wy Kochani używacie pokrzywy w kuchni? Jakie są Wasze ulubione dania z jej dodatkiem?
Pozdrawiam serdecznie,
Monika