Chili sin carne to wegetariańska wersja popularnego meksykańskiego dania z mięsem mielonym – Chili con carne. Uwielbiam takie proste w przygotowaniu, jednogarnkowe potrawy, którymi można się dobrze najeść. Zazwyczaj podaję je ze świeżym, chrupiącym pieczywem lub domową tortillą z patelni. Ten gęsty, pożywny gulasz przygotowuje się na bazie fasoli, warzyw i aromatycznych, rozgrzewających przypraw. Koniecznie wypróbujcie przepis, jest pyszny!
Chili sin carne
2018-01-26 21:57:30
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej białej lub czerwonej fasoli albo 2 puszki fasoli konserwowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie czerwone papryki
- 0,5 litra passaty pomidorowej albo 2 puszki pomidorów w zalewie (ewentualnie może być też 7-8 świeżych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki)
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- odrobina oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, papryki kroimy w kostkę.
- Na dnie garnka lub dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, aż się zarumienią.
- Dodajemy pokrojone papryki, wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem.
- Do warzyw dodajemy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i resztę składników (soczewicę, kukurydzę, fasolę).
- Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy chili lekko przestygnie, doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania.
Notatki
- Jeśli podczas gotowania chili jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadkie, ostatnie 15 minut gotujemy bez przykrycia, by odparowało i zgęstniało.
- Gulasz najlepiej smakuje odgrzewany, następnego dnia.
Cup of Nature https://www.cupofnature.pl/
Smacznego!