2 przepisy na bezglutenowe tortille z kaszy gryczanej – białej i palonej

  Tortille gryczane z powodzeniem mogą zastąpić zwykłe pieczywo. Można z nich także wyczarować pyszny obiad – świetnie smakują z dipami, hummusem, gulaszem czy nadziewane farszem. Są proste w przygotowaniu i pomijając czas pieczenia ich na patelni, robi się je błyskawicznie. Takie bezglutenowe, wegańskie tortille to świetny sposób na przemycenie cennej kaszy w posiłkach.   W zależności od tego jakiej kaszy gryczanej użyjemy, będą smakować trochę inaczej. Tortille z kaszy gryczanej białej są delikatniejsze w smaku, natomiast te z kaszy palonej mają wyrazisty gryczano-orzechowy posmak. Placki zaraz po upieczeniu są chrupiące, ale z czasem nabierają miękkości. Najlepiej przechowywać je owinięte w ściereczkę, a przed podaniem warto je jeszcze raz podgrzać na patelni. Podane przepisy na tortille są w wersji podstawowej, ale równie dobrze możemy je zrobić 'na bogato’, dodając do ciasta ulubione przyprawy czy ziarna (np. słonecznik, sezam, siemię lniane, czarnuszkę…)      

Przepis na tortille gryczane (z kaszy niepalonej, białej):

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej + odrobina do podsypania ciasta
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąki i sól łączymy ze sobą w misce.
  2. Do wrzątku dodajemy olej i łączymy z mąką, dobrze mieszając. Na początku warto wspomóc się drewnianą łyżką, żeby się nie poparzyć, później, gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy je rękoma.
  3. Odrywamy po kawałku ciasta i na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy cienkie placki. Najlepiej robić to, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wtedy lepiej się wyrabia.
  4. Pieczemy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obydwu stron, aż się zarumienią.
     

Przepis na tortille gryczane (z kaszy palonej, ciemnej):

Składniki:

  • 300 g zmielonej w młynku kaszy gryczanej palonej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąki i sól łączymy ze sobą w misce.
  2. Do wrzątku dodajemy olej i łączymy z mąką, dobrze mieszając. Na początku warto wspomóc się drewnianą łyżką, żeby się nie poparzyć. Odstawiamy na 5-10 minut. Po kilku minutach, gdy ciasto lekko przestygnie i kasza wchłonie całkowicie wodę, wyrabiamy je rękoma. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk.
  3. Odrywamy po kawałku ciasta i na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy cienkie placki. Najlepiej robić to, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wtedy jest mniej kruche i lepiej się wyrabia.
  4. Placki pieczemy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obydwu stron, aż się zarumienią.
 

Smacznego!

    No to którą wersję wybieracie? Ciężka decyzja 🙂 Obie są wyśmienite… ale chyba bardziej polubiłam wytrawne tortille z kaszy palonej.