Lato mija niepostrzeżenie… zanim się obejrzymy pospadają z drzewa liście i na dobre zagości jesienna plucha…
To, co możemy teraz zrobić to zamknąć trochę tego lata w słoiki :). Smak dojrzewających w słońcu pomidorów nie ma sobie równych. Choć dostępne są w sklepach przez okrągły rok, to właśnie teraz są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Z resztą te kupione w zimie smakują jak papier, nie mówiąc już o tym, że mają w sobie więcej chemii niż witamin. Dlatego teraz, gdy są w sezonie jest najlepsza pora na przygotowanie pomidorowego ketchupu. Choć w tym roku moją przydomową plantację wzięła jakaś zaraza i wszystkie krzaczki pousychały jak jeden mąż, udało mi się kupić kilka skrzynek pomidorów od zaprzyjaźnionego rolnika. Nie wyobrażam sobie by nie zrobić ani jednego słoiczka na zimę, tym bardziej, że w tym roku część z nich powędruje do moich bliskich 🙂 .
Domowy ketchup (czy jak kto inny woli sos pomidorowy) robię już od ładnych paru lat, zawsze tak samo i nigdy nie popsuł mi się ani jeden słoiczek. Używam w zimie do wszystkiego : dodaję do zup, różnych dań jednogarnkowych, fasolki po bretońsku, pizzy, a gdy nie mam czasu ani chęci gotować, po prostu otwieram słoik, wstawiam makaron i po chwili cieszę się smakiem pysznego spaghetti.
Sos z mojego przepisu jest aromatyczny, gęsty i mocno pomidorowy, choć nie dodaję do niego ani grama koncentratu – same świeże warzywa i przyprawy. Najlepiej zrobić od razu większą ilość, by mieć zapas na całą zimę. Z resztą ile słoiczków bym nie zrobiła, do wiosny i tak nie ma już po nim śladu!
Przepis na domowy ketchup z cukinii, pomidorów i papryki
Składniki:
- 5 kg mięsistych pomidorów
- 1,5 kg papryki
- 1 kg cukinii
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- zioła: bazylia, oregano, lubczyk
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- sól
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju na patelni.
- Pomidory dokładnie myjemy, odcinamy z nich końcówki i kroimy w grubą kostkę.
- Paprykę myjemy, wydrążamy i w miarę drobno kroimy.
- Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kostkę.
- Na dno dużego garnka wrzucamy pomidory, a następnie dodajemy resztę pokrojonych składników: paprykę, cukinię i podsmażoną cebulkę z czosnkiem.
- Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pomidory puszczą szybko sok, dzięki czemu nie musimy dodawać do warzyw wody.
- Gdy całość podgotuje się ok. 10 minut, dodajemy przyprawy i solimy wedle uznania. Ja dodaję po łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu i słodkiej papryki oraz ok. 2 łyżki soli.
- Ketchup gotujemy ok. godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
- Następnie całość blendujemy na gładką masę (ważne by było to zrobione w miarę dokładnie) i ewentualnie dosalamy wedle uznania.
- Ketchup jeszcze raz podgrzewamy do zagotowania i przekładamy do czystych, suchych słoiczków, dokładnie wycierając ich brzegi przed zakręceniem.
- Pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku przez 40 minut.
Pasteryzacja w garnku: Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i napełniamy garnek wodą do 3/4 wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu licząc 40 minut od zagotowania. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy słoiki w garnku do ostygnięcia.
Pasteryzacja w piekarniku: Do zimnego piekarnika wstawiamy słoiczki tak, by się ze sobą nie stykały i nastawiamy temperaturę piekarnika na ok. 100 stopni. Gdy ten się już nagrzeje do wskazanej temperatury, odmierzamy 40 minut i po tym czasie wyłączamy piekarnik. Zostawiamy w środku słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
W razie pytań odnośnie przepisu piszcie śmiało! Robiliście już kiedyś domowy ketchup? A może znacie inne ciekawe przepisy na pomidory do słoików?