Macie może swój sprawdzony przepis na ulubione danie, które możecie zrobić nawet z zamkniętymi oczami, o 3 nad ranem? Przepis na nie znacie na pamięć i robicie wszystko na oko, a i tak zawsze wychodzi i jest pyszne.
Zapiekanka z cukinii to właśnie jeden z takich przepisów. Zawsze z utęsknieniem czekam na ten moment, gdy przynoszę z ogrodu pierwsze, młode cukinie. Od razu wiem co z nich zrobię! W tym roku jakoś nie urosło ich zbyt wiele ( jak dla mnie pod względem uprawy warzyw i owoców to słaby, mało urodzajny rok… ), ale kilka razy była już serwowana na obiad. Jest lekka i bardzo pożywna (nie zawiera glutenu). Świetnie smakuje z dodatkiem sałat, sosów, ogórków małosolnych czy świeżych pomidorów posypanych szczypiorkiem (to zdecydowanie moje ulubione połączenie!). Można ją jeść na zimno, jak i na ciepło. Tak między nami, to odgrzewana smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po upieczeniu 😉 .
Przepis jest prosty, a zrobienie zapiekanki nie zajmie więcej niż pół godziny.
Zapiekanka z cukinii idealna
Składniki:
- 1 duża cukinia (ok. g)
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- pieprz ziołowy
- odrobina oleju do smażenia (2-3 łyżki)
Sposób wykonania:
- Cukinię obieramy, wydrążamy miękki środek z pestkami i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do cukinii dodajemy obraną, starkowaną marchew i sól, mieszamy.
- Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną drobno cebulkę i czosnek.
- Do starkowanych warzyw dodajemy przesmażoną cebulę i resztę składników ( jajka, szklankę kaszy kukurydzianej i pieprz ziołowy). Dokładnie wszystko mieszamy.
- Wykładamy do nasmarowanego odrobiną tłuszczu naczynia żaroodpornego (ewentualnie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem).
- Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 190 C, aż góra zapiekanki lekko się zarumieni.
Smacznego!
Mam nadzieję, że ten prosty, ale pyszny przepis przypadnie Wam do gustu 🙂 . A Wy jakie dania z cukinii lubicie najbardziej?