Wegetariański Sloppy Joe – najlepsza kanapka na świecie!

Sloppy Joe to wręcz kultowa, amerykańska kanapka, serwowana w barach i restauracjach na terenie całych Stanów.  W oryginalnym przepisie podstawowym składnikiem nadzienia jest mielona wołowina i sos pomidorowy. Oczywiście wegetarianie wymyślili swoją wersję kanapki, zamieniając mięso na soczewicę. O bezmięsnym przepisie na tą pyszną, sycącą kanapkę dowiedziałam się z książki „Strączki” Marii Banach i od razu postanowiłam stworzyć coś podobnego w swojej kuchni! Pozamieniałam kilka składników, dodałam ulubione dodatki i przyprawy i takim sposobem powstał przepis na… najlepsze kanapki jakie kiedykolwiek jadłam… serio! Tak zasmakowały wszystkim domownikom, że teraz robię je na okrągło 🙂

Przepis na farsz jest prosty, a jego zrobienie nie wymaga dużo czasu. Bułki możemy wcześniej podpiec w piekarniku, żeby były chrupiące. Nadziewamy je farszem i jeśli mamy ochotę dorzucamy ulubione dodatki – awokado, czerwoną cebulkę, plasterki ogórka kiszonego, szczypiorek, sałatę… co tylko lubimy. Moje ulubione połączenie to właśnie bułki przełożone farszem, plasterkami awokado i ogórkiem kiszonym.  Pychota 🙂

Soczewica to wspaniałe źródło białka roślinnego, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Sos pomidorowy zawiera natomiast duże ilości likopenu – przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. Jest więc nie tylko smacznie, ale i zdrowo!

 

 

Przepis na wegetariański Sloppy Joe

Składniki:

  • 1 szklanka (200g) suchej zielonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek (ok. 10 sztuk)
  • 1 czerwona papryka
  • pół puszki kukurydzy (170g)
  • 500 ml sosu pomidorowego (passaty pomidorowej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

6 bułek

Dodatki do kanapek (opcjonalnie) : ogórki kiszone, awokado, czerwona cebulka, szczypiorek, sałata…

 

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości przez ok 30 min.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Podsmażamy przez chwilę na małym ogniu, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Dodajemy sos pomidorowy, ugotowaną zieloną soczewicę, kukurydzę oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut bez przykrycia – dotąd aż farsz zgęstnieje. Od czasu do czasu oczywiście mieszamy 🙂
  4. Gdy nadzienie lekko przestygnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  5. Bułki podpiekamy w piekarniku, kroimy na pół, napełniamy farszem i ulubionymi dodatkami.

 

*Bułki możemy zastąpić podpieczonymi kromkami chleba. Farsz świetnie smakuje też jako nadzienie do naleśników czy tortilli.

 

 

No to kto dziś serwuje „Niechlujnego Jasia” ? 🙂

Smacznego!