Jeśli tak jak ja lubicie smak kokosa, zakochacie się w tych małych kuleczkach! Są proste w wykonaniu i bardzo zdrowe – zrobione z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i prażonych orzechów. W moim przepisie słodyczy dodaje im miód, ale można też użyć innych zdrowych zamienników cukru (np. syrop daktylowy, klonowy, z agawy…). Kulki są bezglutenowe, a jeśli miód zastąpicie innym słodzidłem, będą również wegańskie.
Najlepiej smakują schłodzone w lodówce. Wierzcie mi lub nie, ale większość osób nie wierzy, że „tam w środku jest kasza” 🙂 Smakują jak orzechowo-kokosowe rafaello. Oj trudno poprzestać na jednym! Znikają ze stołu bardzo szybko, a to chyba najlepsza rekomendacja.
Przepis na kokosowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej
Składniki :
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych + 3 łyżki wiórków do obtoczenia kulek
- 1/3 szklanki dowolnych orzechów ( u mnie pół na pół : migdały i ziemne)
- 3 łyżki miodu (lub innego zdrowego zamiennika cukru)
Sposób przygotowania :
- Kaszę przepłukujemy dokładnie gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy szklanką mleka i gotujemy do wchłonięcia (ok. 10 min).
- Orzechy podprażamy na suchej patelni, a następnie mielimy w młynku na mąkę ( jeśli nie macie młynka by zmielić orzechy, można dodać 3 łyżki masła orzechowego, też powinno wyjść 🙂 ).
- Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, orzechy i miód i blendujemy na w miarę gładką masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach.
- Wstawiamy na min. godzinę do lodówki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 16 sztuk kokosowych kulek.
Smacznego i na zdrowie !!!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Monika