Jesienią dynia zawsze króluje na moim stole. W tym roku pierwszy raz posadziłam dynię hokkaido i tak mi posmakowała, że teraz już nie wyobrażam sobie bez niej życia… 🙂 To chyba najsmaczniejsza odmiana dyni – słodka i kremowa. Wspaniale smakuje jako dodatek do ciast, naleśników, chleba, napojów (np. pyszna kawa pumpkin spice latte) czy bardziej wytrawnie pod postacią pożywnej zupy, gulaszu albo zapiekanki.
Dynia hokkaido dobrze się przechowuje i jako jedyna z nielicznych odmian ma jadalną skórkę. Aby cieszyć się jej smakiem przez cały rok, część zebranych dyń upiekłam i zamknęłam w słoiki, kilka sztuk pokroiłam w kostkę i zamroziłam, a resztę przechowuję luzem, choć jakoś tak szybko znikają…
Nic dziwnego, bo dynia jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Warto po nią sięgać jak najczęściej.
Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym przepisem na babeczki z dynią i korzennymi przyprawami. To taki przedsmak nadchodzących świąt, bo podczas pieczenia zapach unoszący się w domu jest obłędny!
Mimo tego, że w przepisie nie ma ani mąki, ani cukru, muffinki są słodkie i nie rozpadają się. Z wierzchu chrupiące, a w środku lekko wilgotne. Wypełnione po brzegi zdrowymi składnikami, kuszą swoim piernikowym aromatem i znikają w zastraszająco szybkim tempie ze stołu…
Zasmakowały nawet mojej mamie (która swoją drogą piecze tak dobre ciasta, że nie dorastam jej nawet do pięt, a to już coś!
Mam nadzieję, że i Wam posmakują 🙂
- 1 szklanka puree z dyni (dynię wcześniej upiekłam w piekarniku i zmiksowałam na gładki krem)
- 1,5 szklanki mąki owsianej ( ja zmieliłam płatki owsiane w młynku do kawy)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 średnie banany
- duża garść rodzynek
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być też inny olej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- ok. 200 ml wody lub mleka roślinnego
- garść orzechów lub pestek do posypania po wierzchu (wedle uznania)
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę owsianą, przyprawę piernikową, wiórki kokosowe, rodzynki, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
- Dodajemy roztopiony olej kokosowy i wlewamy powoli wodę (lub mleko), dokładnie mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.
- Banany obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do ciasta i znów mieszamy.
- Masę przekładamy do foremek i posypujemy po wierzchu orzechami.
- Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni C, do momentu aż muffinki lekko zbrązowieją i będą miały chrupiący wierzch.
- Zaraz po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy.
- Ja piekę babeczki w silikonowych foremkach, więc nie muszę ich dodatkowo smarować tłuszczem, ale jeśli pieczecie w zwykłych, lepiej to zrobić, by babeczki po upieczeniu ładnie odeszły.
A jakie są Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie dyni ? Z chęcią poczytam w komentarzach 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Monika