Pyszne gołąbki z brązowym ryżem i pieczarkami

Niektóre potrawy mają dla mnie wartość sentymentalną 😉 Przywołują na myśl wspomnienia – smak dzieciństwa, wakacji spędzanych u dziadków na wsi, beztroskiej zabawy od rana do wieczora, kiedy człowiek nie wybiegał myślami dalej niż …do kolacji 🙂 Jedną z takich potraw (obok kaszy manny z sokiem malinowym i racuchów z jabłkami) są zdecydowanie gołąbki! Po tylu latach, do dziś mam w pamięci  ich aromatyczny zapach i smak. Żadne nie smakowały tak dobrze, jak u babci.

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na potrawy z dzieciństwa. Choć jestem wegetarianką i staram się gotować zdrowo, nie muszę rezygnować ze smaku gołąbków, po prostu nauczyłam się je robić bez mięsa. I wcale nie smakują gorzej niż babcine!!

Dziś chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na tradycyjne gołąbki w zdrowszej i bezmięsnej odsłonie. Nie ukrywam, że ich wykonanie zajmuje trochę czasu, ale smak rekompensuje wszystkie wysiłki…

 

gołąbki przepis

 

Pyszne gołąbki z brązowym ryżem i pieczarkami

 

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 300 g ryżu brązowego
  • 500 g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól , pieprz ziołowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)
  • odrobina oliwy
  • sos pomidorowy ( u mnie ze spiżarni, ale można kupić gotową passatę pomidorową, lub zrobić sos samodzielnie)

 

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wycinamy twardy głąb i zanurzamy ją w garnku z gotującą wodą. Po kilku minutach (gdy liście zmiękną) wyciągamy kapustę i odcinamy obgotowane liście. Gdy dojdziemy do warstwy z twardymi liśćmi, znów wkładamy główkę do gotującej wody i powtarzamy czynność, dotąd aż zdejmiemy ich tyle, ile chcemy zrobić gołąbków.
  2. Ryż brązowy gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając (w razie gdyby wchłonęły całą oliwę, można podlać odrobiną wody). Na koniec dorzucamy drobno posiekany czosnek i ugotowany brązowy ryż. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, sosem sojowym oraz czosnkiem niedźwiedzim ( jeśli macie ochotę, ja go uwielbiam 🙂 ) Gotowy farsz dusimy parę minut, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
  4. Na liście kapusty nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy gołąbki. Układamy je ciasno w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (z przykrywką). Całość zalewamy sosem pomidorowym.
  5. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem przez godzinę w temp. 200 stopni

 

Przepis na szybki (i zdrowy 😉 ) sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 średnich pomidorów
  • odrobina oliwy z oliwek (ok. 1 -2 łyżki)
  • świeża, bądź suszona bazylia, oregano
  • sól (np. himalajska)
  • pieprz czarny

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy 5 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (można też dodać ze skórką, jeśli nam to nie przeszkadza). Wrzucamy do cebuli, dodajemy ziół wedle uznania, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez ok 15 minut, aż pomidorki zmiękną. Na koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Zdejmujemy z ognia, a gdy całość lekko przestygnie miksujemy blenderem na gładko.

 

gołąbki przepis

 

gołąbki przepis

 

Gołąbki smakują najlepiej, gdy trochę przestygną, a jeszcze lepiej następnego dnia. Podajemy posypane natką pietruszki. Delikatny smak pieczarek świetnie komponuje się z kwaskowatym sosem pomidorowym, a czosnek niedźwiedzi dodaje fajnego aromatu. Polecam wszystkim, którzy, tak jak ja, mają sentyment do babcinych gołąbków…

Smacznego 🙂

 

Jakie potrawy z dzieciństwa wspominacie z uśmiechem na twarzy? Jestem bardzo ciekawa!

 

Monika